Pandemi öncesi döneme denk gelen havacılık/turizm sektörlerinin adeta pik yaptığı ve rakamların maksimumları yakaladığı yıl olan 2019, bu iki sektör için milat oldu adeta…
Bir dönem duraklama hatta gerileme döneme giren havacılık sektörü, son iki yıldır krizin bittiği ve düzelmenin görüldüğüne dair sinyalleri vermeye başlamıştı. Bu süreç içinde Türkiye ve dünya genelinde havacılık sektörü, önemli gelişmeler kaydetmeye devam etti.
Havayolu şirketleri uçak sayıları artırdı, filo yapıları hem gençleştirdi. Havalimanı terminallerine yenileri eklenirken, faaliyette olan mevcut terminaller de teknolojik değişimlerle daha modern ve işlevsel hale dönüştürüldü.
Bu gelişime en hızlı ayak uyduran ülkelerin başında Türkiye yer aldı da denilebilir. Sektörün oyuncuları, yerinde hızlı hamleler gerçekleştirdi. SunExpress’in 28 Avrupa kentinden Türkiye’ye sefer başlatması, TAV’ın Antalya Havalimanı terminal genişletme çalışmalarına hız vermesi, Sabiha Gökçen Havalimanı 2’inci pistinin, Pegasus Havayolları’nın yeni hat girişimlerini tetiklemesi ve THY’nin var olan hatlarına yenilerini eklemesi sektöre pozitif etki eden unsurlar arasında akıllarda kalanlardan sadece bir kaçı…
Öte yandan, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), 2023 yılında dünya havacılık sektöründe güçlü bir toparlanma yaşandığını bu gelişimin ileriki yıllarda da süreceğinin bilgilerini paylaşmaya devam ediyor.
Eldeki kapsamlı son verilere göre, 2023 yılı Aralık ayında sektör genelinde ücretli yolcu-kilometre baz alındığında, 2022 yılına göre yüzde 25,3 artış kaydedildiğini gösteriyor.
2023 yılında hava trafiği, pandemi öncesi (2019) seviyelerinin yüzde 94,1’ine ulaştı. Arz edilen koltuk-kilometrenin yıllık bazda yüzde 24,1 artarak pandemi öncesi kapasitenin yüzde 94,4’üne ulaşmış durumda.
Buna karşın, dünya çapında yolcu doluluk oranı ise yüzde 82,3 ile pandemi öncesine göre biraz daha düşük kalmış vaziyette.
Toplam iç hat trafiği, pandemi öncesi seviyelerini yüzde 3,9 aştı. Dış hat trafiği ise 2023 yılında yüzde 88,6’ya ulaşarak büyük bir toparlanma gösterdi.
AVRUPA 2025 SONRASI İÇİN PEK ÜMİT VERMİYOR
Eurocontrol raporuna göre, 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin Avrupa hava trafiği tahminleri, beklenen ekonomik büyümenin daha düşük olması nedeniyle hafif olarak aşağıya doğru revize edildi.
Yine bu rapora göre, 2025 yılında 2019 yılı uçuş seviyelerine (11,1 milyon) ulaşılması bekleniyor. Ancak 2025 sonrasında, 7 yıllık dönemde belirsizlikler nedeniyle büyümenin temel tahminlere göre yıllık ortalama yüzde 1,6 olarak bekleniyor.
TÜRKİYE AVRUPA’DAN İYİ DURUMDA
Eurocontrol’ün Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu’na göre, 2023 yılı hava trafik istatistiklerine göre Türkiye, günlük ortalama 3 bin 026 uçuş ile Avrupa’da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında 6. sırada yer alıyor.
Türk Hava Yolları (THY), en fazla uçuş gerçekleştiren havayolu şirketleri arasında günlük ortalama bin 443 uçuş ile 3. sırada yer alıyor.
İstanbul Havaalanı, günlük ortalama bin 375 uçuş ile Avrupa’daki en yoğun havaalanı konumunda.
Havacılık sektörü, yatırımlar ve gelişmelerle büyümeye devam ediyor. Türkiye’nin bu alandaki başarısı ve dünya genelindeki toparlanma, gelecekte de sektörün önemini koruyacağını gösteriyor.
Havacılık sektörümüzün durumunu eldeki verilere göre özetleyecek olursak; atılım içinde olan Çin, Hindistan ve uzak doğu ülkelerinin biraz gerisinde yer alacak olsak bile, 2024 yılını Avrupa ülke ortalamalarının önünde, üstelik 2019 rakamlarını da aşmış olarak geçireceğimizin işaretlerini daha şimdiden almamıza yetiyor…