Açılış tarihi yılan hikayesine dönen Çukurova Havalimanı, son günlerde gündemde kalmaya devam ediyor. Adana ve Mersin kentlerini yakından ilgilendiren bir proje olması itibariyle, bölge milletvekillerinin biraz da seçim havasına girmelerinden kaynaklı konuyu sıcak tutup, hükümete bu havalimanı inşaatı üzerinden yüklenmeye devam ediyorlar.
Çukurova Havalimanı inşaatının 13 yıl önce başlandığını, son bir-iki yıldır ise ‘ha açıldı ha açılacak’ edasında en üst yetkililer seviyesinden yapılan açıklamaların periyodik olarak geldiğini hatırlayacak olursak, bu gecikme konusunda eleştiri yapan muhalefet milletvekillerinin pek de haksız olmadıkları gerçeği ortaya çıkıyor.
Bu konuyu en yakından takip eden CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, en son olarak TBMM’de yaptığı açıklamada, hükümetin 13 yıldır projeyi tamamlamayarak halkı oyaladığını ve Çukurova Havalimanı’nın AKP’nin seçim yatırımlarından biri haline geldiğini ifade etmiş, projenin tam bir bilmece haline dönüştüğünü belirterek, bu konu 13 yıldır çözülemedi. 6 bakan gören ve 2 kez temeli atılan inşaat bu seçimde de gündem oldu” diyerek eleştirilerini sürdürmüştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Adana Havalimanı’nın kapanmayacağını ve Çukurova Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte hizmet sunmaya devam edeceği yolundaki son açıklamasını duyan Adanalılar, endişe ile bekledikleri şehrin merkezindeki, ulaşımı kolay olan Şakir paşa Havalimanı’nın kapanmayacağının müjdesini aldıklarında rahat bir nefes almış olabilirler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beyan ettiği gibi havalimanının açık kalacak olması yerinde bir karar. Umarız devamı gelir ve bu kararın arkasında durulur.
Niye mi diyeceksiniz?
Fazla geriye gitmeye gerek yok, 5-6 yıl öncesindeki açıklamalar da isimleri farklı ama içerik olarak tam da bugünküne benzer açıklamalar yapılıyordu. O tarihlerde bahse konu olan havalimanının adı Atatürk Havalimanı idi. Özellikle 2015-2018 yılları arasında dönemin ulaştırma bakanlarının dile getirdiği önemli konular arasında Atatürk Havalimanı kapanıp, kapanmayacağı geliyordu ve açıklamalar genelde havalimanının kapatılmayacağı yönündeydi.
Hatta, İstanbul Havalimanı’nın açılmasına da sayılı günlerin kaldığı bir dönemde yapılan beyanatlar da bu yöndeydi.
Sonra ne oldu? İstanbul Havalimanı inşaatının bitmesine sayılı günler kala ani bir kararla Atatürk Havalimanı’nın ticari uçuşlara kapatılacağı yalnızca küçük jet ve kargo uçaklarına hizmet vereceği kararı çıkıverdi. Adana Havalimanı’nın akıbeti Atatürk Havalimanı’na benzer mi? Şu an için bunu tahmin etmek oldukça zor.
Sevgili Adanalılar, işte bu nedenledir ki, tam da seçim öncesinde hükümeti temsil edenlerin sizleri sık sık ziyarete geldiği şu günlerde, noterden sözleşme mi yaparsınız, senet mi imzalatırsınız bilmiyorum ama şehrinizin ulaşımı ve sosyalleşmesi adına bir sembol haline gelmiş Şakirpaşa Havalimanınızı korumak, elinizden uçup gitmesini önlemek adına bir girişim yapmanın tam zamanı olduğu aşikar gibi görünüyor.