Türk Hava Kurumu’nda (THK) kayyumların işten attığı söndürme uçağı pilotları, Rusya’dan kiralanan uçakların Türkiye coğrafyasına uygun olmadığını, manevra kabiliyeti ile pilot tecrübelerinin zayıf olduğunu söyledi.
Şu an, “gelin bu yangını söndürün deseler o uçaklara atlarız, yangını da söndürüp döneriz” diyen pilotlar şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:
Rus uçakları Türkiye coğrafyasına uygun değil!
Tüm dünya THK’nin elindeki uçakları kullanıyor.
Bizim tecrübemiz ve emeğimiz bir kalemde silindi.
Rus uçakları manevra yapamıyor, vadilere de giremiyor.
Kullandığımız uçakların da herhangi bir sıkıntısı da yoktu.
Çok yüksek irtifadan su atıyorlar. Yangının 30 metre üzerinde suyun bırakması lazım.
Bu uçaklar 150- 200 metre yükseklikte su bırakıyor. Bu yüzden de yangını kontrol altına almada çok etkili olamıyorlar.
Turkiyenin ilk yangın söndürme uçağı pilotu olduğunu belirten THK’nin işten attığı yangı söndürme uçağı pilotu İsmail Çınar, “Tarım ve Orman Bakanlığı THK’den yangın söndürme uçağı kiralamadığı için biz de çalışamıyorduk.
Benim ömrüm yangın söndürmekle geçti. 1995- 1996 yılından 2020 yılına kadar THK’de görev yaptım. İlk Türk söndürme uçağı pilotuyum. Biz başarıyla görev yaptık.
Biz yangınların büyümesini önlüyorduk, hemen müdahale ediyorduk” dedi.
Eski THK söndürme uçağı pilotu Yücel Akyol THK Kayyum Heyeti’nin aylarca maaş ödemediğini ve bu yüzden işi bırakmak zorunda kaldığını belirtti.
Akyol: THK’den bir buçuk yıllık alacağımız var. THK’nin söndürme uçaklarıyla tam 12 yıl uçtum ve 33 yıllık pilotum. O Uçaklar uçamıyor deniyor.
Eğer uçaklar uçamıyorsa devletimiz yeni uçaklar almalıydı ve yangınları söndürmeye devam etmeliydik. Şuan ki durum ise çok vahim.
İsmail Arı / Birgün